


Akademik Eğitimin yanında kültürel ve sosyal çalışmaları ile ön plana çıkan Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi ulusal ve uluslararası projelere de destek veriyor. Türkiye Eğitim Vakfı’nın (TÜRÇEV) yürüttüğü uluslararası çevrenin genç sözcüleri ( young reporters of environment) programına katılan Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi öğrencileri çevreye olan duyarlılıklarını gösterdi. Hazırladıkları çevre haberleri ile Kocaeli’ndeki çevre kirliliğine dikkat çektiler.
Ertuğrulgazi Anadolu Lisesi öğrencileri ‘Temiz hava sağlıklı gelecek’ projesi kapsamında Kartepe’nin Uzunbey Mahallesi’nde çiftçilik yapan bölge halkı ile görüşü bacasız sanayi olarak adlandırılan tarımın sanayi karşısında yok olmaması için temiz çevre, tahribat görmemiş tarım arazilerin korunmasına dikkat çektiler. Ertuğrulgazi Anadolu lisesi Kimya öğretmeni Hafize Karaçam, Fizik öğretmeni Duygu Güney’in gözetiminde okul öğrencilerinden Yağmur Yıldız, Esmanur Yurtsever, Melisa Genç, Cemre Hilal Özcan Nisanur Ay projeye ortak olup Türkiye’nin önemli tarım arazilerinden biri olan Kartepe’nin sanayiye teslim olmaması için yaptıkları haberle farkındalık uyandırdılar.
TARIM ALANLARI SANAYİ VE KONUTA TESLİM OLDU
Êrtuğrulgazi Anadolu Lisesi öğrencileri yaptıkları çalışmada ‘Türkiye’nin en önemli şehirlerinden olan Kocaeli’de bulunan Kartepe doğası, yeşili, pınarı,vadisi, şelaleleri ve meyve bahçeleri ile ünlü bir ilçedir. Sahip olduğu coğrafik ve meteorolojik özellikler, ulaşım ağının zenginliği bu bölgeyi sanayileşme için cazip kılmış. Bölgedeki sanayi tesislerinin artması beraberinde nüfus artışı ve konut ihtiyacını getirmiş. Bu da Kocaeli’nin verimli tarım arazilerinin ve yeşil alanlarının yerini zaman içinde sanayi tesislerine ve konutlara bırakmasına neden olmuş.
TOPRAKLARIMIZI BIRAKMAK İSTEMİYORUZ
Öğrenciler Uzunbey mahallesinde yaşayan 75 yaşındaki Hasan Taş ile dünden bu güne Kartepe’yi konuştu. Hasan Taş; “Hala hayvancılıkla uğraşmakta olduğunu ancak doğduğu günden bu yana yaşadığı evinin manzarasında artık fabrika bacalarının tütüğünü üzülerek dile getirdi. Üstelik bölgede yeni bir demir çelik fabrikasının kurulacağı söyleniyor. Komşularının çoğu arazilerini satıp bölgeden göç etmiş kalanlar ise sanayi kuruluşlarında çalışmaya başlamış. Hasan Taş tarıma verimli topraklarımızı bırakmak istemiyor. Ancak şartların bölgede tarım ve hayvancılık yapmak için eskisi kadar uygun olmadığını söyledi. Ve köyünün yeni durumunu kabullenmiş ve bunun için bir şey yapılamayacağını ve hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını düşünüyor. Sanayileşme ve beraberinde getirdikleri bölgede yapılan tarım ve hayvancılık faaliyetlerinin elverişsiz hale getirmeye devam edecek. Hava ve su kirliliği kaçınılmaz olacak. Astım, alerji, kanser gibi hastalıkların artmasına neden olacak. Turizm ve tarım cennetimizi yavaş yavaş kaybedeceğiz” dedi.